Monday, August 9, 2010

“Contest "Saya Sayang Adik" anjuran Mama Ilah Fazilah"

 

by Mama IlahFazilah
 

Contest Giveaaway ~ “Saya Sayang Adik” by Mama Ilah Fazilah

 

Aku pertaruhkan utk kedua dua kategori A & B

Kategori B : Dewasa

*

*

*

*

*

Saya sayang adik - Me & my sibs 

  DSC_0206

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yer..aku sayangkan adik2 aku lebih dari segala2nya..selepas pemergian ayah dgn secara mengejut, aku lah org kedua yg bertgjawab utk mencurahkan kasih syg pada adik2 selepas mak.

Kitorg jarak semuanya jauh2.

oke, aku mulakan dgn adik aku yg pertama, yakni no.2 dlm my sibling,with black shirt tu.

 

  • nama dia, farra hidaya, tgh buat degree kat uitm s.alam in advertising.
  • berusia 22tahun, tahun ni..walaupon jarak ktorg 4tahun, but we still close, so takde gap between us.we were like close friends, takde sorok pape behind tp a bit garang.
  • dia kesayangan arwah ayh,tak penah kena sebat mcm aku time kecik2 dulu hahaha
  • dulu igt lagi time primary school, time aku stndrd 5 & my sis standrd 1,waktu sesi persekolahan ktorg tak sama, aku pagi, & dia petang so my sis sbg student stndrd 1 harus lah takot kan, & kene monitor, so aku lah yg dipertanggujawab kan utk tgok my sis.
  • so lepas aku hbs school, aku akan tgok adik,time dia rehat aku monitor (yelah pestime pegang duit,takot kene tipu dgn org kantin & kena stayback sampai petang, balik school pon still together2, naik bas sama2..so sweet klu di ingatkan balik..
  • sekejap je adik dah besar..hrmm..dia tau betapa syg nya aku kat dia..sebab aku banyak mengalah dgn dia..walaupon kekadang ht aku terluka tp demi menjaga perasaan adik, aku mengalah..
  • ramai org konpius, org igt aku adik, adik aku ni kakak hee tp itu dulu ler..skang kan aku dah membesar bagai johan haha

then my 2nd sib lak, my one & only one brother..

  • satu2nya adik laki yg aku ada..mahathir nama dia..arwah ayah yg letak,ayah mmg big fan tun mahathir taw smpai nama anak nk bubuh mahathir hee..
  • gap aku dgn dia, 1o tahun, dgn my sis tadi tu, 6tahun..see! sgt jauh kan??my mum ada mslh sikit masa nk dptkan ktorg sume
  • bersekolah menengah dlm tingkatan 4 tahun ni 16 tahun, so next year SPM dah.
  • walaupon dia lebih membawak diri dia sendiri, tapi adik tetap adik, & aku tetap sayang.dia pon kesayangan arwah ayah gak,yelah satu2 nya anak laki tunggal dlm keluarga semenjak ketiadaan ayah.
  • aku sayang adik laki aku ni, mcm aku sayangkan arwah ayah..kerana di mata dia ada ayah..bila aku pndang mata dia..aku nampak ayah aku.. :-(

adik bongsu aku, farahani aiza..

  • berusia 11tahun, tahun ni.
  • ni pon aku sayang gak,dia lah anak/sibs yg terakhir arwah paling rapat.
  • pape pon masa ayah ada, dia asik dgn ayah je
  • so sekarang ke mana dia nak pgi tak semua lah kan,tgok keadaan jgk aku akn cuba bwk dia mcm gi audition hr tu
  • mmg manja & banyak cakap sikit..ktorg gelar kan dia, mak nam ekekekeke

overall..selepas ketiadaan ayah, kasih syg aku pada adik, makin meluap2 aku rasa kan..sebab aku sayang sgt2 dgn arwah ayah begitu jugak dgn mak, jd aku rasa bertanggungjwb utk memberi kasih syg yg sebaik mungkin walau aku tahu kasih sayang aku tak sehebat ayah dgn mak, tapi itu lah kasih yg tak berbelah bagi sepertimana aku syg kan anak2 aku, mcm tu lah aku sayang kan diorg

* walau mcmn kt syg kan org tu, tak bermakna kita tak pernah marah/pukul dia,mcm tu jgk dgn aku, even aku sayang, marah ke pukul ke tetap kene jugak..sebab kita sayang lah kt tak blh terlalu manja kan diorg,pukul/marah sebagai tanda sayang.bagi aku klu kita tak marah/pukul bermakna kita tak sayang kan dia..’mcm cite anak ku sazali tu.. :-)

“Sukar utk diluahkan..tp itu lah kasih syg seorg kakak terhadap adik2 nya. sampai satu tahap aku rasa kan aku sayang diorg melebihi dari segala – galanya… mereka..darah daging aku, dunia & akhirat, dicincang pon lah bagaimana pun..mereka tetap adik2 aku, darah daging aku..satu2 nya peninggalan harta arwah ayah yang tak ternilai utk aku..”al-fatihah utk ayah..

 

Kategori A : Kanak2

Saya sayang adik - Mirza & Qasehati

DSC_0755

  Tengok pada gambar saja sudah cukup utk menggambarkan kasih sayang diantara dua beradik ni, Mirza & Qasehati..

Mirza (abang) – 2tahun 5bulan

Qasehati – 1 tahun 2bulan

 

  • dari Qaseh dlm perut lagi aku dah ajar mirza erti kasih & sayang kan adiknya..
  • dulu masa qaseh blm lahir, mirza selalu cium perut aku taw
  • kalau aku ckp,mama sakit perut lah mirza, mirza akan touch2 perut aku, so sweet time tu..
  • & now perasaan sayang tu makin bertambah bila Qaseh dah ada di depan mata mirza.
  • masa qaseh still baby lagi, tiap minit nak cium qaseh
  • aku risau je time tu sbb  qaseh masih kecik lagi, takot terhempap je dgn mirza yg 14kg masa tu..adeii seram koo
  • sekarang ni pulak, kalau qaseh terselak2 baju dia(qaseh), mirza siap ckp, “shee alu aa shee”..haa means malu lah nampak terselak selak mcm tu so clever boy punya abg & sgt perihatin kan???
  • kalau bangun tido, celik mata je, mesti tanya ashe mana.. “she ne ma”? aku jwb lah ashe tido lagi..then bila ashe dah bangun, mirza akn tegor ashe.. dia akn panggil sambil goyang2 kepala depan muka ashe & sebut “ asheee” mungkin tanda hai lah kot agak nya..haha
  • time makan pon cmtu gak, suka sgt nak suap qaseh mcmn aku buat..eee..

* ni lah serba sedikit kisah kasih sayang mirza pada adiknya, Qasehati..mirza mmg ada talent utk jaga seorg adik..bukan sorang tapi lebih dari sorang kot..heeee opss! ;p insyallah..

 

ok kak ilah, im done!

2 comments:

Iela Fazielah said...

hi farra... sory akak tertinggal n3 kamu, utk cabutan kategori b akak akan buat cabutan semula kerana akak tertinggal cerita kamu ni... sory ek... camne leh terpelas la pulak... papepun akak suka story kamu tntg adik beradik kamu...

Farra Dhelina said...

ye ke kak? takpe is ok..

ok sy tgu result dr akk.. :-)